Alles wat je moet weten over het OV en Mondkapjes

vanaf 1 juni

Wat zijn de nieuwe corona maatregelen?

Of je nu reist met HTM, Qbuzz, EBS of NS, vanaf 1 juni moet iedereen verplicht mondkapjes dragen in het OV.  Wie zich niet houdt aan de maatregelen tegen het Coronavirus riskeert een boete van 95 euro.

Wij hebben hieronder de 4 belangrijkste veranderingen in het OV op een rijtje gezet samen met de regels over het dragen van mondkapjes, zodat u goed voorbereid op reis kunt!

 

#1 Alleen noodzakelijk reizen

Het OV is voorlopig alleen nog bestemd voor vitale beroepen, zoals zorgpersoneel, politie, onderwijs, etc. Door het gebruik van OV zoveel mogelijk te vermijden zorgt u ervoor dat de vitale beroepen minder kans op besmetting hebben en de verspreiding van het virus verkleint wordt. Een gezellig dagje uit met de trein zal dus nog even moeten wachten.

Reis dus echt alleen als dat noodzakelijk is en vermijd de spits zoveel mogelijk!

Denk bij ‘noodzakelijk reizen’ aan gelijksoortige situaties:

  • U heeft een afspraak in het ziekenhuis.
  • U bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
  • U moet aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid.
  • U moet een schoolexamen afleggen.
  • U bent een gescheiden ouder en uw kind woont afwisselend bij 1 van de ouders.

#2 Mondkapje verplicht in al het openbaar vervoer

Mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht in al het openbaar vervoer. Wil je reizen met de bus, tram, metro, veerboot of trein is het dus verplicht om een mondkapje op te doen. Kinderen tot 13 jaar hebben deze verplichting echter niet. Let erop dat u altijd genoeg mondkapjes bij u heeft voor de reis. Wegwerp mondkapjes moeten na gebruik altijd weggegooid worden en mogen niet een tweede keer gedragen worden. Gebruikt u hernieuwbare mondkapjes, zorg dan dat deze schoon zijn en niet meer dan één keer gedragen worden tussen wasbeurten door. Reist u heen en weer dan heeft u dus twee mondkapjes nodig.

 

Zet het mondkapje ruim voor het instappen op, om het instappen veilig en snel te laten verlopen. Pas als u bent uitgestapt kunt u uw mondkapje afzetten.

Hoe bewaar ik mondkapjes op een hygiënische manier?

Een retourtje met de trein? Dat betekent dat u twee mondkapjes moet meenemen op reis. Eentje voor de heenweg en eentje voor de terugweg. Bewaar het mondkapje in een afsluitbaar en luchtdicht zakje of in de originele verpakking. Laat het mondkapje nooit los slingeren in een tas of in uw jaszak.

Waar haal ik mondkapjes en wat voor soort heb ik nodig?

U kunt op sommige treinstations mondkapjes kopen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Als u veel reist of soms onverwachts moet reizen is het verstandig om altijd een kleine voorraad aan mondkapjes in huis te hebben. In de regel voldoen niet-medische kapjes voor het ov. Deze maskers beschermen echter uzelf niet tegen besmetting, maar zorgen er alleen voor dat andere niet besmet worden. Klik hier voor meer informatie over de verschillende type mondmaskers en welke kwaliteit zij verzorgen.

#3 Zitplaatsen en in- en uitstappen

Op dit moment mag er nog niet overal in de trein gezeten worden. Meestal mag je alleen bij het raam zitten, dit wordt aangegeven met speciale stickers. Staan mag voorlopig nog niet! Zoek dus altijd een plekje om te zitten en vermijd zoveel mogelijk contact met andere passagiers. Reis ook, tot hoe ver dit mogelijk is, zoveel mogelijk alleen. Ook kunnen fietsen voorlopig niet mee in het openbaar vervoer en gaan deuren zoveel mogelijk automatische open. Op stations zelf hoeven er geen mondkapjes gedragen te worden, wel moeten deze gedragen worden voor het instappen. Zet dus het mondkapje op voordat u de trein ingaat, pas op het perron zelf mag het mondkapje weer af. Ook wordt geadviseerd de speciale looproutes op de vloer te volgen en altijd 1,5 meter afstand te houden.

#4 Handhaving op corona maatregelen

In al het openbaar vervoer wordt, zoals voorheen, uw kaartje gecontroleerd. Als u zich niet houd aan de corona voorschriften en maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje,  riskeert u een boete van 95 euro. Boetes zijn echter het uiterste middel en is het zeker niet de intentie om iedereen te beboeten. Los daarvan is het natuurlijk beter om ten allen tijden u te houden aan de regels, niet alleen voor uw eigen veiligheid maar voor die van iedereen.

Nog op zoek naar mondkapjes?

Neem gerust een kijkje in ons aanbod!