Wat is een mondkapje?

Mondkapjes dienen als een hulpmiddel om de verspreiding van virussen en ziektes tegen te gaan. Vaak worden de termen medische-, niet-medische- en isolatie mondkapjes gebruikt om verschillende type mondkapjes aan te duiden. Mondkapjes bedekken de neus en mond en zijn met elastieken lussen, touwtjes of banden vast te maken achter het hoofd. Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren waarin mondkapjes voorkomen. Het is van belang om mondkapjes te gebruiken die van goede kwaliteit zijn om uzelf en uw omgeving goed te beschermen tegen besmetting.

Heeft het dragen van een mondkapje nut?

Mondkapjes zorgen voor meer hygiëne in drukke omgevingen en voorkomen de verdere verspreiding van ziektekiemen. Tijdens het praten, hoesten of niezen worden kleine waterdruppeltjes vrijgelaten in de lucht die andere mensen weer inademen. Als iemand ziek is komen ziektekiemen op deze manier in de lucht terecht en worden andere mensen besmet met het virus. Het dragen van een mondkapje vermindert het aantal geïnfecteerde waterdruppeltjes dat in de lucht terecht komt, waardoor de drager de mensen om zich heen beschermt tegen besmetting. Een mondkapje beschermt ook de drager tegen spatten of spetters lichaamsvloeistoffen.

Wanneer is het dragen van een mondkapje verstandig?

Ervaart u symptomen van het Coronavirus, voelt u zich ziek met of zonder koorts of ervaart u longklachten; dan is het altijd verstandig een mondkapje te dragen bij elke vorm van menselijk contact. Het mondkapje beschermt anderen om u heen tegen besmetting. Let op: Instellingen in de gezondheidszorg hanteren specifieke regelgeving voor het dragen van mondkapjes.

Hoe zet u een mondkapje op en af?

Wegwerp mondkapjes zijn bestemd voor éénmalig gebruik en dienen na gebruik meteen weggegooid te worden. Wanneer de mondkapjes vochtig aanvoelen, is het tijd om deze te vervangen. Volg altijd de product-instructies voor het gebruik en opslag van mondkapjes. Dit geldt ook voor het op- en afzetten van het mondkapje. Als de instructies over het op- en afdoen van het masker missen, dan kunt u hieronder onze instructies opvolgen om op een goede manier mondkapjes te gebruiken. 

Was uw handen altijd voor het dragen van een masker
Plaats de gekleurde kant naar buiten
Plaats het elastiek om de oren
Druk the metalen strip passend rond de neus
Trek het masker over de kin
Raak het masker niet aan tijdens gebruik
Verwijder het masker van achter met beide handen
Gooi het masker in de prullenbak zonder aan te raken

Hoe zet u een mondkapje op?

 1. Was altijd uw handen met zeep en water of gebruik antibacteriële handgel voordat u het masker aanraakt.
 2. Haal het mondkapje voorzichtig uit de verpakking en controleer op zichtbare beschadigingen of gaten aan beide kanten van het masker.
 3. Bepaal welke kant van het masker de bovenkant is. Deze herkent u aan de stevige, buigzame rand. Deze rand kunt u, als het masker eenmaal op is, naar de vorm van uw neus verbuigen.
 4. Bepaal welke kant van het masker de voorkant is, dit is meestal de gekleurde kant. Richt de gekleurde zijde van u af en breng de witte kant naar uw gezicht.
 5. Houd het mondkapje vast aan de lussen. Neem een lus in elke hand en plaats deze om elk oor.
 6. Buig het stevige rand naar de vorm van uw neus zonder de rest van het mondkapje aan te raken.
 7. Trek voorzichtig de onderkant van het masker over de mond en kin.

Hoe doet u een mondkapje af?

 1. Was altijd uw handen met zeep en water of gebruik antibacteriële handgel voordat u het gebruikte masker aanraakt. Vermijd aanraking met de voorkant van het masker, deze is besmet. Raak het masker alleen aan aan de elastieken lussen, touwtjes of banden.
 2. Volg de instructies hieronder voor verschillende type mondkapjes.
 • Mondkapje met lussen: Houd in elke hand een elastieken lus vast, til deze voorzichtig op en verwijder het masker.
 • Mondkapjes met touwtjes: Maak eerst het onderste touwtje los en vervolgens de bovenste touwtjes. Zodra de bovenste touwtjes loskomen beweegt u voorzichtig het maskers van u af.
 • Mondkapjes met bandjes: Til de onderste band over het hoofd en breng daarna voorzichtig de bovenste band over uw hoofd.
 1. Gooi het mondkapje in de afvalbak.
 2. Was uw handen met zeep en water of gebruik antibacteriële handgel om uw handen weer schoon te maken.