Mondkapjes in het vliegtuig

RIVM: ‘Mondkapjes verplicht in vliegtuig, aantal passagiers wordt niet beperkt’

Vanaf 16 juni is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar landen binnen Europa en de Schengenzone. Ook vluchten draaien weer op volle toeren. Toch zal vliegen er de komende tijd erg anders uit zien. Plan je reis goed van te voren, informeer naar de maatregelen op het vliegveld van vertrek en aankomst en neem voldoende mondkapjes mee! (zie hier ons aanbod).

Nieuwe maatregelen
Om besmettingsgevaar zo klein mogelijk te maken, gelden er nieuwe regels op de veel luchthavens en in het vliegtuig. Deze regels kunnen verschillen per luchthaven, vliegmaatschappij of bestemming.  Lees de specifieke informatie op de sites van de luchthaven waar je vliegt. Ook het dragen van  mondkapjes zal op meerdere plekken op de luchthaven verplicht zijn.

Lees hieronder waar je mondkapjes moet dragen en wat de algemene maatregelen zijn.

Op de luchthaven
Los van de gebruikelijke corona regels in Nederland gelden er op luchthavens, zoals Schiphol of Rotterdam airport, ook extra veiligheidsregels. Zo moeten er op plekken waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden mondkapjes gedragen worden. Dit is bijvoorbeeld tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en tijdens het boarden. Ook zijn er op Schiphol looproutes op de grond aangegeven om gepaste afstand tussen reizigers te bewaren, volg deze zoveel mogelijk. Verder kan er alleen nog contactloos betaald worden bij de verschillende winkels en restaurants. Raak zo weinig mogelijk dingen aan en volg altijd de aanwijzingen op van het personeel. 

In het vliegtuig
In het vliegtuig zelf gelden andere regels. Het is verplicht om de gehele vliegreis een mondkapje te dragen. Rondlopen en toiletbezoek in het vliegtuig wordt afgeraden. Er wordt ook geen eten en drinken meer rondgebracht om het contact tussen passagiers en personeel zoveel mogelijk te vermijden. Ondanks de maatregelen is er geen limiet op het aantal personen dat in het vliegtuig mee mag. Het kan dus voorkomen dat de cabine volledig vol zit en er niet altijd gehoor wordt gegeven aan de anderhalve-meter regel. Bedenk voor het boeken van de reis of je je hier comfortabel bij voelt. Welk mondkapje neem ik mee?
Zoals hierboven al gezegd is, is het erg lastig om goed afstand te bewaren in een vliegtuig. Het is daarom erg verstandig om na te denken over het type mondkapje wat je draagt tijdens de vlucht. Zo beschermt een masker type IIR bijvoorbeeld al vele malen beter dan een niet-medische of zelfgemaakt mondkapje. Dit komt omdat een niet-medisch mondkapje de drager niet beschermt tegen besmetting, maar alleen de mensen in de directe omgeving beschermt tegen besmetting door de drager. Als een besmet persoon in het vliegtuig zich niet goed houdt aan de regels of een mondkapje van slechte kwaliteit aan heeft dan is er een kans dat je besmet wordt. Een mondkapje type IIR beschermt echter wel de drager zowel als de omgeving tegen besmetting, dit komt door het ingebouwde bacterieel filter.

Hoe verspreid een virus zich in een vliegtuig?
Het RIVM werd door de Tweede Kamer gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke verspreiding van het virus in vliegtuigen. Volgens de Tweede Kamer is er nog veel onduidelijk over de besmettingsrisico’s in vliegtuigen. Wel werd er een tijd geleden door NU.nl een onderzoek gedaan naar de manier waarop andere griepvirussen (niet Corona) zich verspreiden door een vliegtuig. Hieruit bleek dat de 11 stoelen rondom een besmette passagier 80-100% kans hebben om zelf besmet te worden. Zitplaatsen aan het raam hebben de minste kans op besmetting. Door de maatregelen omtrent COVID-19 zullen deze cijfers lager uitvallen, echter blijft de beste bescherming het dragen van een hoog kwaliteit mondkapjes (type IIR).

Corona klachten en de (terug) reis
Heb je koorts of milde klachten, zoals neus-verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf dan altijd thuis. Aan iedere passagier wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee te brengen, dit is verplicht. Op het moment dat je corona klachten krijgt op de vakantiebestemming, moet je er rekening mee houden dat je wellicht niet aan boord van het vliegtuig mag en de terugreis niet mag maken totdat de klachten over zijn. Plan dus de reis goed van te voren en wees ook de vakantiebestemming voorzichtig!

Nog mondkapjes nodig?

Bekijk hier ons aanbod