Mondkapjes plicht in Rotterdam en Amsterdam

“ Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving. We staan klaar om de pilot in gang te zetten en hopen dat het mensen helpt om op een veilige manier te verblijven in de stad en voldoende afstand tot elkaar te houden.”

– Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Woon je in Amsterdam of Rotterdam dan is het niet aan je voorbij gegaan dat corona besmettingen stijgen in deze steden. Daar worden nu passende maatregelen op gemaakt.

Vanaf 5 augustus zijn mondkapjes in Amsterdam en Rotterdam verplicht op drukke plekken. Op deze plekken worden a.s. woensdag mondkapjes uitgedeeld. De mondkapjes plicht is een toevoeging aan de corona regels en zelfs met het mondkapje op gelden nog steeds de normale corona regels, zoals de anderhalve-meter-regel. Het niet houden aan de mondkapjes plicht kan leiden tot een boete of een verzoek om het gebied te verlaten.

Op welke drukke plekken moet ik straks een mondkapje dragen?

In Amsterdam wordt het dragen van een mondkapje verplicht in de winkelstraten Nieuwendijk en Kalverstraat. Ook in het Wallengebied en de markten op de Albert Cuypstraat en Plein ‘40-’45 wordt een mondkapje verplicht.

In Rotterdam wordt het dragen van een mondkapje verplicht in de winkelgebieden in het centrum (Lijnbaan, Nieuwe Binnenweg, Coolsingel en Meent) en ook in overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Ook op de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte moeten straks mondkapjes gedragen worden.

De sportschool, horecagelegenheden en musea vallen onder drukke plekken waar de verplichting niet geldt. Hier blijven de normale corona regels wel gelden.

Waarom de mondkapjes plicht?

Voorlopig is er nog geen landelijke mondkapjes plicht, maar dit kan wel veranderen als het aantal corona patiënten blijft stijgen. De mondkapjes plicht in Rotterdam en Amsterdam wordt dan ook wel gezien als een experiment waarin wordt onderzocht hoe het dragen van een mondkapje het gedrag van mensen beïnvloedt. Zo wordt er gedacht dat door het dragen van een mondkapje mensen al sneller voorzichtiger zullen zijn en dat daardoor het coronavirus zich minder snel zal verspreiden. Die voorzichtigheid werd ook al in een eerder onderzoek van het RIVM vernoemd.

Ook veel andere landen binnen de EU kiezen voor een mondkapje plicht. Zo mag je in Duitsland en België geen winkel in zonder een mondkapje te dragen. In sommige delen van Spanje en Italië mag je niet eens de straat op zonder mondkapje. Dit zal wellicht in Nederland langzamerhand ook gaan gebeuren.

Bescherm jezelf

Over de effectiviteit van mondkapjes wordt soms getwijfeld. Toch bieden mondkapjes van type IIR bescherming tegen besmetting. Het bacterieel filter wat in deze mondkapjes zit filteren de lucht die je inademt en uitademt en beschermen zo de omgeving en jezelf tegen besmetting. Mondkapjes plicht of niet, het is altijd goed om jezelf goed te beschermen.

Nog mondkapjes nodig?

Bekijk hier ons aanbod