Welk mondkapjes heb jij straks nodig ?

Welke mondkapjes zijn er allemaal, wat zijn de verschillen en welke heb jij straks nodig? Deze vragen worden tijdens Corona steeds belangrijker. Mondkapjes zorgen voor meer hygiëne in een drukke omgeving, zoals restaurants, winkels en in het openbaar vervoer. Diverse mondkapjes
verschillen echter sterk in betrouwbaarheid. De mate waarin een mondkapje bescherming biedt, hangt af van de kwaliteit en het gebruik van materialen, de mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort. Gelukkig hebben wij hieronder een handig schema waarin je precies kan vinden welk mondkapje je nodig zult hebben in verschillende situaties.

Wanneer gebruik ik welk mondkapje?

Lees hieronder meer over de verschillende mondkapjes!

Type 1: FFP- mondkapjes 

FFP is een afkorting voor ‘Filtering Facepiece Particles’. FFP mondkapjes zijn het betrouwbaarste type mondkapje op de markt en worden daarom gebruikt door zorgpersoneel om zelf niet besmet te worden. Er zijn drie categorieën FFP-maskers: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad. Door de sluitende pasvorm beschermt het mondkapje de drager tegen het inademen van besmette waterdruppeltjes in de lucht en wordt de kans op overdracht van het virus erg klein. Dit mondkapje moet voldoen aan de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en EN149.

FFP1

FFP1 mondkapjes bieden bescherming tegen kleine stofdeeltjes en hebben daarom de bijnaam ‘stofmasker’. FFP1- mondkapjes moeten een efficiëntie van minimaal 80% hebben en de lekkage aan de zijkanten mag niet meer zijn dan 22%. Dit betekent dat niet meer dan 20% van ziektekiemen door het mondkapje heen gelaten mag worden.  Hiermee zijn FFP1 mondkapje het minst filtrerend van de drie soorten FFP-maskers.

 

Wanneer te gebruiken?

  • Ter bescherming van de drager.
  • Voor verzorging of andere blootstelling aan COVID-19-patiënten. U beschermt uzelf op deze manier tegen deeltjes die vrijkomen tijdens het praten, hoesten en niezen.

 

FFP2

FFP2 mondkapjes bieden bescherming tegen bacteriën die zich door de lucht heen verspreidden. Deze bacteriën kunnen infecties en allergieën veroorzaken, zoals pollen en hooikoorts. FFP2 mondkapjes zijn ook in staat om geïnfecteerde virusdeeltjes op te vangen.

Deze mondkapjes moeten een efficiëntie van minimaal 94% hebben en de lekkage aan de zijkanten mag niet meer zijn dan 8%. Dit betekent dat niet meer dan 6% van ziektekiemen door het mondkapje heen gelaten mag worden.

 

Wanneer te gebruiken?

  • Bij medische procedures waarbij kleine geïnfecteerde druppels, zogeheten aerosolen, in de lucht worden vrijgelaten door een corona patiënt.
  • Bij hoogrisico handelingen bij een COVID-19 patiënten of bij patienten met klachten passend bij COVID-19, zoals longklachten, hoesten, verkoudheid en/of koorts. 

FFP3

FFP3- mondkapjes bieden bescherming tegen bacteriën én virussen die zich door de lucht heen verspreidden en bieden daarom de hoogste bescherming van de drie. Deze mondkapjes moeten een efficiëntie van minimaal 99% hebben en de lekkage aan de zijkanten mag niet meer zijn dan 2%. Dit betekent dat niet meer dan 1% van ziektekiemen door het masker heen gelaten mag worden.

 

Wanneer te gebruiken?

  • Bij medische procedures waarbij kleine geïnfecteerde druppels, zogeheten aerosolen, in de lucht worden vrijgelaten door een corona patiënt.
  • Bij hoogrisico handelingen bij een COVID-19 patiënten of bij patienten met klachten passend bij COVID-19, zoals longklachten, hoesten, verkoudheid en/of koorts. 

 

 

Type 2: Chirurgisch mondkapjes

Chirurgisch mondkapjes worden gebruikt door zorgpersoneel om te zorgen dat zij patiënten niet besmetten. Dit type masker filtert alleen de uitgeademde lucht van de drager. De (besmette) waterdruppeltjes die vrijkomen tijdens het praten, niezen en hoesten komen dan niet meer in de lucht terecht. Hiermee wordt de directe omgeving van de drager beschermt tegen besmetting.

In tegenstelling tot FFP- mondkapjes, bieden chirurgische mondkapjes geen ademhalingsbescherming. Dit betekent dat de drager van het mondkapje zelf niet wordt beschermt tegen besmetting. Geïnfecteerde waterdruppeltjes worden niet opgevangen en gefilterd door het mondkapje. Chirurgische mondkapje zijn onder te delen in twee verschillende categorieën.

Type I

Chirurgische mondkapjes type I bieden weinig bescherming tegen besmetting voor de drager van het masker en worden daarom alleen gebruikt bij laag risico. Omdat deze maskers de drager slecht beschermen zijn deze niet geschikt voor behandeling van COVID-19-patiënten of operaties.

Chirurgische mondkapjes type 1 hebben een filter efficiency van 95% en zijn dus wel in staat de directe omgeving te beschermen.

Type II

Chirurgische mondkapjes type II werken precies hetzelfde als type I, alleen hebben zij een hogere filter efficiëntie, namelijk van 98%. Ondanks de hogere filter efficiëntie, zijn deze maskers nog steeds niet geschikt voor behandeling van COVID-19-patiënten of operaties.

 

Wanneer te gebruiken?

  • Zowel type I als type II zouden alleen gebruikt moeten worden als u in de zorg werkt met weinig blootstelling aan COVID-19 patiënten.

 

Type 3: Medische mondkapjes Type IIR

 

Mondkapjes van type IIR zijn zeer geschikt voor bescherming tegen het COVID-19-virus en daarom op het moment erg schaars. Om deze reden moet er goed gekeken worden waar deze mondkapjes het hardst nodig zijn en dat is in de gezondheidszorg. Het is belangrijk dat zorgpersoneel IIR mondkapjes draagt bij de verzorging van corona patiënten. Deze zorgen er namelijk voor dat medewerkers en patiënten beschermt worden tegen besmetting en dat het virus zich niet verder verspreid.

De mondkapjes werken twee kanten op door het dubbele filter. Waterdruppeltjes van anderen kunnen op deze manier de drager niet bereiken en andersom. IIR Mondkapjes zijn uitgerust met een basic filtration efficiency van minstens 98% en zijn spat resistent. Dit betekent dat niet meer dan 2% van deeltjes door mag worden gelaten, wat de kans op besmetting aanzienlijk vermindert.

 

Verder kunnen deze mondkapjes ook gebruikt worden voor de vele contact beroepen die onvermijdelijk worden blootgesteld aan (potentiële) corona patiënten. In de horeca, kapperszaken en de thuiszorg is het soms erg lastig om de richtlijnen van het RIVM en de 1,5 meter regel ten alle tijden op te volgen. Daarom bieden mondkapjes van type IIR de nodige bescherming tegen besmetting. Volg natuurlijk altijd alsnog de richtlijnen waar nodig is. Ook op drukke plekken met weinig ventilatie komen deze mondkapjes goed van pas, zoals in het OV of de sportschool.

 

Wanneer te gebruiken?

  • In de gezondheidszorg
  • Bij spoedeisende zorgverlening bij een patiënt met onverwachte COVID-19-verdenking.
  • Bij een hoge intensiteit van (mogelijke) blootstelling aan het coronavirus.
  • Bij hoog risico handelingen bij een (verdachte-) COVID-19-patient.
  • Wanneer u veel menselijk contact heeft in uw beroep, zoals in de horeca, kapperszaken, schoonheidssalons en winkels.
  • In het openbaar vervoer

 

 

Type 4: Niet-medische mondkapjes

 

Onder niet-medische mondkapjes vallen zelfgemaakte en commerciële mondkapjes. Over het algemeen zijn niet-medische mondkapjes erg onbetrouwbaar en bieden zij minimale bescherming tegen besmetting. Dit type mondkapje is niet geschikt voor de gezondheidszorg en wordt afgeraden voor beroepen waar veel menselijk contact aan te pas komt.

Dit komt doordat de kwaliteit van de mondkapjes sterk verschillen. Niet alleen per leverancier, maar ook op individuele basis. Op dit moment zijn er veel frauduleuze webshops in omgang die dit soort maskers verkopen. Volgens een artikel in het AD bleek zelfs dat 80% van mondkapjes niet eens door de keuring heen komt (lees hier meer). Denk goed na voordat u dit soort mondkapjes koopt en verzeker uzelf ervan dat deze ook van goede kwaliteit zijn. Gebruik ze verder alleen als u de 1,5 meter regel makkelijk kan aanhouden.

 

Wanneer te gebruiken?

  • Alleen wanneer de 1,5 meter regel makkelijk te handhaven is.