Word ik minder snel ziek door het dragen van een mondkapje?

 

Het dragen van een mondkapjes vermindert de kans om ziek te worden, als je deze goed aanbrengt, als de mondkapjes van goede kwaliteit zijn en als je naast het dragen van een mondkapje je ook aan  goede hygiëne voorschriften houdt. 

 

Het kopen van een mondkapje is de eerste stap naar meer veiligheid. Mondkapjes bieden de meeste bescherming wanneer deze op een juiste manier gedragen worden (kijk hier naar onze handleiding). Ook is het belangrijk dat de mondkapjes van goede kwaliteit zijn, zoals type IIR. Verder is goede hygiëne ook essentieel. Was je handen regelmatig, raak nooit het gezicht aan na het aanraken van het mondkapje en vervang je mondkapje regelmatig. Zodra het mondkapje vochtig aanvoelt is het tijd om deze te vervangen. Mondkapjes zijn het meest effectief als deze consistent worden gedragen in risicovolle omgevingen, zorg er dus voor dat je op tijd mondkapjes koopt zodat je niet zonder komt te zitten.

 

Wanneer je klachten of symptomen ervaart van het coronavirus, blijf dan altijd thuis en vermijd zoveel mogelijk menselijk contact. Mocht het echt niet anders kunnen draag dan altijd een mondkapje als je naar buiten gaat. Hiermee worden de mensen om je heen beschermt als je praat, niest of hoest. Houd ook altijd extra afstand en was vaker de handen om verspreiding tegen te gaan.

 

Door op de juiste manier goede kwaliteit mondkapjes te dragen, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving tegen besmetting.

 

Waarom loop ik minder kans om ziek te worden door het dragen van een mondkapje?

Goede kwaliteit mondkapjes, zoals type IIR, bieden bescherming tegen de verspreiding van het virus op twee manieren. Ten eerste filteren ze de lucht op kleine waterdruppeltjes en (virus)deeltjes. Tijdens het praten, niezen en hoesten komen kleine waterdruppeltjes in de lucht terecht. Deze kunnen besmet zijn met het Coronavirus. Wanneer je deze waterdruppeltjes inademt, kun je besmet worden. Goede kwaliteit mondkapjes (IIR) filteren de uitgeademde lucht van de drager en ook die in de directe omgeving. Op deze manier worden zowel de drager beschermd (als hij lucht inademt) en de omgeving beschermd (als de drager uitademt).

 

Een tweede manier waarop mondkapjes ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt is omdat je minder makkelijk aan je gezicht kan zitten. Volgens RIVM richtlijnen moet je goed je handen wassen en niet aan je gezicht zitten. Dit is omdat de kleine virusdeeltjes via de ogen, mond en neus naar binnen kunnen dringen en je op deze manier besmet kan raken met het virus. Het dragen van een mondkapje zorgt ervoor dat je minder makkelijk aan je neus of mond kan zitten, waardoor het virus niet via de handen het lichaam kan binnendringen.

 

Let op !

Veel verschillende maskers hebben verschillende kenmerken en lang niet alle mondkapjes zijn even betrouwbaar. De informatie hierboven gaat uitsluitend over goede kwaliteit mondkapjes, zoals type IIR. (kijk hier voor meer informatie naar verschillende maskers)

 

 

Nog mondkapjes nodig? Bestel ze hier eenvoudig online