Is het dragen van een mondkapje verstandig (ook als het niet verplicht is)?

Misschien erg comfortabel is het niet altijd, maar wel erg verstandig. Je raad het al, we hebben het over het dragen van een mondkapje.

Hieronder vind je 3 redenen waarom het dragen van een mondkapje toch verstandig is, ondanks dat het niet verplicht is.

Eerder deze week werd het bekend dat de mondkapjes plicht in Amsterdam en Rotterdam vanaf 1 september weer wordt opgeheven en het dragen van een mondkapje is vanaf dat moment niet meer verplicht. Toch kan het verstandig zijn om wel een mondkapje te dragen op drukke of slecht geventileerde plekken, zoals een drukke winkel, schoolgebouw of andere openbare ruimtes.

1 – Mensen gedragen zich veiliger door het dragen van een mondkapje

In het dagelijks leven is het makkelijk om af en toe de 1,5 meter regel te vergeten. Dan sta je toch weer iets te dichtbij iemand in de supermarkt of loop je een overvol schoolplein op. Het dragen van een goede kwaliteit mondkapje is dan niet alleen een stuk veiliger, maar zorgt er ook voor dat de mensen om jou heen voorzichtiger zijn. Zo kun je je goed voorstellen dat je door het dragen van een mondkapje toch herinnerd blijft aan de regels, en zo ook de mensen om je heen.

2 – Verminderde kans op verspreiding

Over het algemeen zorgen mondkapjes ervoor dat het corona virus minder makkelijk verspreid wordt. Het kan daarom nooit kwaad om er een te dragen. Natuurlijk hangt de mate van bescherming die een mondkapje biedt, flink af van het type masker. Verschillende type mondkapjes beschermen namelijk op verschillende manieren. Zo bieden bijvoorbeeld zelfgemaakte mondkapjes amper bescherming tegen besmetting, omdat deze geen ingebouwde filter hebben. Een medisch mondkapje heeft in tegenstelling wel een filter, maar deze filtert alleen de lucht die jij uitademt en beschermt dus de mensen in jouw omgeving tegen besmetting door jou. Een mondkapje type IIR is het meest betrouwbare mondkapje. Deze filtert de lucht twee kanten op en beschermt ook de drager tegen besmetting. Ook raak je door het dragen van een mondkapje minder snel je neus of mond aan wat ook besmettingsgevaar verminderd.

Op drukke plekken waar het slecht geventileerd is, zoals in de trein, winkel, schoolgebouw, kantoor of universiteit,  is het dragen van een mondkapje een extra bescherming voor jezelf en voor de mensen om je heen. Nooit een slecht idee dus.

3 – Baat het niet dan schaadt het niet

De laatste reden om toch een mondkapje te dragen op plekken waar het niet verplicht is is voor je eigen geruststelling en veiligheid. Mondkapjes zijn over het algemeen niet te duur (zie hier ons aanbod) en als ze van goede kwaliteit zijn, zitten ze vaak goed en irriteren ze niet. Nog steeds is niet alles bekend over het COVID-19 virus, het dragen van een mondkapje kan echter nooit kwaad (zolang je je natuurlijk ook blijft houden aan de 1,5 meter regel en andere corona maatregelen). In dit geval, baat het niet dan schaadt het zeker niet.

Nog mondkapjes nodig?
Bekijk hier ons aanbod